Kognitivne distorzije – negativna iskrivljenja realnosti

Kognitivne distorzije su pogreške koje nesvjesno radimo kada interpretiramo vlastite postupke, emocije i vlastitu osobnost, zatim postupke, razmišljanja i emocije drugih ljudi, kao i kada predviđamo budućnost. U ovom blog postu upoznate ćete najčešće kognitivne distorzije, a u sljedećem blog postu saznat ćete kako izaći na kraj s njima.

Strategije suočavanja s problemima i emocijama

Strategije suočavanja pomažu osobi da se nosi s tim emocionalno bolnim doživljajem ili problemom. Iako mogu biti korisne, kada postaju dominantni alat za nošenje s neugodnim situacijama ili unutarnjim psihološkim izazovima, mogu biti štetne. Koje sve strategije suočavanja ljudi koriste i zašto one mogu biti problematične pročitajte u ovom blog postu.

Potiskivanje emocija – što će mi uopće te emocije?

Emocije, bilo kratke i gotovo neprimjetne, bilo preplavljujuće, prate nas svakodnevno, čak i ako ih nastojimo ignorirati. Zašto se bojimo emocija ili ih potiskujemo? Koje negativne učinke na naše tjelesno i mentalno zdravlje ima potiskivanje emocija? Kako na zdrav način pokazati emocije? U ovom blog postu bavit ćemo se upravo odgovorima na ova pitanja ?

Krivnja – nevidljivi teret i pretjerani moralist

Krivnja je emocija koja se javlja kada (u)činimo nešto loše ili mislimo da smo učinili nešto loše. Kada je primjerena situaciji, krivnja nas potiče da održavamo socijalne odnose. No, ako je krivnja nezdrava i ne odgovara situaciji, može negativno utjecati na naš život. U ovom blog postu saznajte razliku između zdrave i nezdrave krivnje te otkrijte načine za nošenje s ovom emocijom.