Strategije suočavanja s problemima i emocijama

Strategije suočavanja pomažu osobi da se nosi s tim emocionalno bolnim doživljajem ili problemom. Iako mogu biti korisne, kada postaju dominantni alat za nošenje s neugodnim situacijama ili unutarnjim psihološkim izazovima, mogu biti štetne. Koje sve strategije suočavanja ljudi koriste i zašto one mogu biti problematične pročitajte u ovom blog postu.

Potiskivanje emocija – što će mi uopće emocije?

Emocije, bilo kratke i gotovo neprimjetne, bilo preplavljujuće, prate nas svakodnevno, čak i ako ih nastojimo ignorirati. Zašto se bojimo emocija ili ih potiskujemo? Koje negativne učinke na naše tjelesno i mentalno zdravlje ima potiskivanje emocija? Kako na zdrav način pokazati emocije? U ovom blog postu bavit ćemo se upravo odgovorima na ova pitanja 😊

Emocije i razum

Je li moguće biti “iznad” emocija i temeljiti svoje postupke gotovo u potpunosti na razumu? Što je, zapravo, taj čuveni razum ili racio? Jesu li emocije i razum u sukobu? Što će nam uopće emocije? U ovom blog postu pokušat ćemo odgovoriti na ova, a možda i još neka pitanja koja se nađu na putu 🙂

Krivnja

Krivnja je emocija koja se javlja kada (u)činimo nešto loše ili mislimo da smo učinili nešto loše. Kada je primjerena situaciji, krivnja nas potiče da održavamo socijalne odnose. No, ako je krivnja nezdrava i ne odgovara situaciji, može negativno utjecati na naš život. U ovom blog postu saznajte razliku između zdrave i nezdrave krivnje te otkrijte načine za nošenje s ovom emocijom.

Odnos između tjelesnog i mentalnog zdravlja

Često se smatramo zdravima ako uočavamo da nismo bolesni i/ili nalazi pretraga to potvrđuju. No, je li izostanak bolesti uistinu pokazatelj zdravlja? Kako možemo definirati zdravlje i koje sve aspekte zdravlje uključuje? Kako i zašto su mentalno i tjelesno zdravlje povezani? Ako vas zanimaju odgovori na navedena pitanja, otvorite ovaj blog post i „zaronite“ u svijet dubokih i važnih poveznica između tjelesnog i mentalnog zdravlja.

Da se borim, bježim ili pravim mrtva?

Naše tijelo i um nastoje nam omogućiti da budemo na sigurnom, zaštićeni i povezani s drugim ljudima. Kako bi te funkcije bile ostvarene, opremljeni smo brojnim alatima, među kojima se nalaze tzv. simpatikus i parasimpatikus. Što znače te dvije riječi i zašto su važne za mentalno zdravlje pročitajte u ovom blog postu.

Prihvaćanjem do mentalnog zdravlja

Prihvaćanje predstavlja voljnost da otpustimo potrebu za kontrolom i prihvatimo neugodu koju život nužno uključuje. Prihvaćanjem stvaramo prostor za zdravo i konstruktivno djelovanje i spremnost da odredimo koje bitke nam je korisno voditi, a koje ne. Ono je daleko od odustajanja i prepuštanja nečemu što nam se ne sviđa. Zašto nam je teško postići prihvaćanje i zašto je prihvaćanje važno saznajte u ovom blog postu.